Jumaat, 30 Julai 2010

AIR MATA WANITA

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

Akhirnya pada suatu malam sedang dia lena diulit mimpi, dalam mimpinya dia terdengar satu suara yang menyatakan...

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Khamis, 29 Julai 2010

CINTA TAK KENAL SIAPA

Sekadar renungan, mungkin juga boleh dijadikan panduan.


> > Mungkin Betul Orang Kata Cinta Itu Buta tapi yang nyata Cinta  Tak
Kenal
> > Siapa!!!  Bacalah kisha cinta yg trajis ini tapi jgn sampai nangis
sudah
> > le!!
> >
> > KUTEMUI gadis Yahudi itu secara kebetulan.Ketika dia masih
tercangak-cangak
> > di hadapan Old College di New Promenade,aku
> > lantas menghulurkan bantuan.Barangkali dia tersilap informasi
sehingga
> > tersasar haluan di pekan Aberystwyth itu.
> > 'Mahu ke mana?' sapaku ketika kami bertiga dari North Beach petang
minggu
> > dalam musim bunga.
> > 'University of Wales!' jawabnya sambil menyebak rambut perang yang
melitupi
> > wajah pucat.Bebola matanya biru nipis galak memandang kami yang
sawo
> > matang.Kehairanan mungkin.
> > 'Baru tiba?!'
> > 'Emm...!!'
> > 'Dari mana?'
> > 'Tel Aviv!'
> > Jawapan itu menjadikan kami bertiga berpandangan.Namun,kami
cepat-cepat
> > berlakon selamba.Seperti tidak ada apa-apa.Walaupun
> > sebenarnya di antara aku,HaiQal dan Ridwan dengan gadis itu seperti
langit
> > dengan bumi.Perbezaan kami bukan dari warna kulit,akan tetapi lebih
jauh
> > daripada itu.Dia Yahudi barangkali.Bagaimana harus aku
melunasi
kerak
> > kebencian terhadap satu bangsa yang jijik sejarahnya itu.
> >  'Saya tersesat! Barangkali saudara boleh membantu!' ada nada
merayu
> > simpati dalam ungkapannya.Dia orang baru yang bakal menjadi warga
> > Aberystwyth untuk beberapa waktu,mungkin empat tahun. Aku hanya
bersetuju
> > walau dalam hati ada rasa
> > kejengkelan.Dia Yahudi,musuh sejak lama.Kami tidak punya
hubungan
> > apa-apa. Terlalu jauh beza bangsa,budaya,apatah lagi
agama.Permusuhan
ini
> > termaktub dalam kitab-kitab utama.Dan hingga ke hari ini api itu
masih
&g! t; > marak seperti bumi Palestin yang  terbakar.
> > Aku melaksanakan tugas kemanusiaan,tanpa mahu berlama-lama
mengiringi
> > sekujur tubuh yang membawa jiwa permusuhan.Selesai saja
masalahnya,aku
> > segera beredar,sambil membuang segala ingatan tentangnya.Minta
dijauhkan
> > daripada bertemu lagi.Keturunannya tidak ada hubungan apa-apa
dengan
> > keturunanku,apatah lagi agamaku. Negaranya tidak ada hubungan
diplomatik
> > dengan negaraku.
> > Tidak kuduga,dia tinggal sekolej denganku.Ah,kebetulan.Waktu makan
malam
> > hari berikutnya,aku disapa dari belakang.Malah dia mendesak aku
untuk
duduk
> > semeja. Barangkali mahu mencari perlindungan daripada terjahan mata
galak
> > senior.Aku yang sudah dua tahun di sini mungkin selamat untuk
didampingi.
> > 'Saya Abigail Netanya,' tangan putihnya pantas dihulur. Aku
teragak-agak
> > menerima salam perkenalan itu.Aku berasa diperhatikan
> > oleh seribu mata,terutama mata dari rakan-rakan senegara. Malah
semua
mata
> > di tanahair seakan-akan menjegil ! tunak ke arahku. Kedinginan
musim
bunga
> > di Aberystwyth tiba-tiba saja berubah pijar.
> > 'Saya Shahril!' aku menyambut salam perkenalan itu.
> > Tidak manis tidak menerima salam orang lain.Kemanusiaan melebihi
garisan
> > budaya dan agama.Dan malam itu aku duduk dan makan semeja dengan
seorang
> > gadis Yahudi.Aku lebih banyak diam daripada bercakap.Jiwaku
masih
> > belum dapat menerima bahawa aku akan duduk di depan seorang yang
berjiwa
> > permusuhan.
> > Sekali lagi aku bertekad untuk berbuat sesuatu.Aku tidak mahu
bertemu
lagi
> > dengan gadis bermata biru itu.Sepanjang malam aku terbayang
kerakusan
> > serangan di Ramallah.Aku terbayang ledakan-ledakan maut yang
mewarnai
bumi
> > Nablus dan Jenin.Sepanjang malam itu terbayang wajah Yasser Arafat
yang
> > terketar-ketar bibirnya diasak peluru kereta kebal sehingga
meruntuhkan
> > pertahanan terakhir.Yang tinggal hanya kamar sempit,terlalu sempit
bagi
> > seorang yang bergelar pemimpin negara.
> > Esoknya,dia datang lagi.Dan kami duduk semeja lagi.Sehingga suatu
petang
> > dia memintaku menghantarnya ke Queen's Avenue.Aku tidak dapat
> > menolak.Petang itu kubawa dia melalui Portland Street,Bath Street
sehingga
> > ke Queen's Avenue.Aku mula merasakan sesuatu.
> > 'Abigail...!
> > 'Panggil aku Girl...!'
> > 'Tidak perlu aku..'
> > 'Itu nama manjaku.Hanya ibu yang memanggilku dengan nama itu,'
> > 'Maksudku...'
> > Hilang Kata-kata itu hilang tanpa sempat aku meluahkannnya.Aku
tidak
mahu
> > berterusan berkawan dengan seorang yang berjiwa permusuhan.
Sebenarnya
aku
> > sedang bermusuh dengannya.Aku tahu ya! ng dia cukup mengerti
tentang
> > itu.Lebih-lebih lagi apabila aku memberitahu bahawa aku beragama
> > Islam,datang dari sebuah negara Islam di Asia Tenggara.
> > 'Aku sayang kamu shah...!'
> > 'Ti..dak! Tidak mungkin...!'
> > 'Cinta tidak mengira agama Shah...!'
> > 'Tetapi,kita tidak boleh meneruskannya...'
> > 'Siapa kata tidak?!'
> > 'Semuanya akan berkata tidak! Kita tidak boleh begini...!'
> > Dalam tidak mahu itu,aku semakin terbabas ke dalam medan musuh. Dia
> > sebenarnya musuh yang tidak seganas bangsanya meragut nyawa rakyat
> > Palestin.Tetapi dia tetap berlabel musuh.Aku semakin terpengaruh
dengan
> > musuh itu.Aku amat takut suatu hari nanti dia akan menjadi musuh
dalam
> > selimutku sendiri. Aku perlu bertindak pantas.Aku berpindah dari
Student
> > Village di Pentre
> > Jane Morangan ke Seafront Residences Brynderw berhadapan dengan
Cardigan
> > Bay.Biarpun kucekalkan hati,aku sebenarnya mula berasa kehilangan
> > seketika.Sehingga suatu hari pintu kamarku diketuk.
> > 'Kau lari daripada aku shah?'
> > 'Tidak! Tidak Girl.Cuma aku...'
> > 'Kau membenci aku! Hanya kerana aku Yahudi,'
> > 'Susah... susah untuk kuterangkan kepadamu,'
> > 'shah,aku kebetulan dilahirkan dalam keluarga Yahudi.Tetapi aku
manusia
> > biasa seperti kamu,seperti HaiQal dan Ridwan.Di Tel Aviv aku
menyertai
> > pertubuhan anti keganasan.Kau tidak boleh membuat generalisasi
terhadap
> > aku!'
> > 'Kita hanya layak berkawan saja.Itupun atas dasar
kebetulan,Girl.Tidak
> > lebih daripada itu.Ada sempadan besar yang merentang di
> > antara kita,'
> > 'Aku mahu berhijrah ke seberang sempadan itu!'
> > Aku bungkam dengan penyataan yang keluar dari bibir merah gadis
berambut
> > perang itu.Aku bunt! u,tetapi aku tidak harus kalah dalam permainan
perasaan
> > ini.Aku tidak harus menyerah. Langkah terbaik hanya kunantikan saat
kami
> > berpisah.Aku akan
> > menyelesaikan pengajian sarjana dalam bidang kejuruteraan.Selepas
itu
akan
> > pulang ke tanah air.Barangkali ini saja cara yang dapat membebaskan
musuh
> > yang kudampingi semakin hampir ini.Semakin hampir sehingga tidak
dapat
> > kubohongi hati dan perasaanku.
> > Akhirnya,saat yang kunantikan tiba juga.Setelah dua tahun aku
berdepan
> > dengan musuh keturunan dan agama,aku menunggu saat untuk
berangkat.Biarkan
> > dia di tanah Aberyswyth itu.Dia sudah lama di sini dan punya ramai
> > kenalan.Tidak lama lagi dia juga akan menamatkan pengajian
komputernya.Dia
> > akan balik ke Tel Aviv.Dia akan membantu membunuh umat Islam di
bumi
> > Palestin.Itulah yang ada dalam fikiranku.
> > Dia Yahudi.Yahudi tetap Yahudi.Aku tidak mahu bersubahat
lagi
dalam
> > perkara ini.cukuplah.Aku hanya menantikan saat untuk
> > pulang. Dia tetap musuhku biarpun sebenarnya sebagai manusia aku
semakin
> > sayang kepadanya.
> > 'shah,boleh kukatakan sesuatu kepadamu...'
> > 'Katakan Girl.Yang pasti aku mahu pulang ke tanah airku!'
> > 'Aku mahu ikut kau pulang ke Malaysia!'
> > Darahku seperti berhenti mengalir sejenak.Kerongkongku seperti
disumbat
> > kain yang basah oleh darah rakyat Palestin.Kita tidak ada hubungan
> > apa-apa.Tiada hubungan diplomatik.Tiada hubungan agama.Aku ingat
ketika
> > pasukan kriket negerinya datang ke Malaysia, keadaannya amat
kecoh.Ramai
> > yang berdemonstrasi menentang kedatangan itu.Mustahil aku akan
membawa
> > balik seorang gadis Yahudi.
> > 'Itu sesuatu yang sangat mustahil,Girl,'
> > 'Aku sudah buat keputusan...!'
> > 'Itu keputusan! kamu, bukan aku!'
> > 'Aku telah ke musalla kampus minggu lepas,'
> > 'Buat apa?'
> > Soalan itu tidak terjawab.Aku masih diserang kegugupan yang
serius.Dalam
> > hati ini,aku tidak dapat menafikan bahawa jiwa lelakiku
> > telah mula memuja  wajah lembutnya,rambut perang keemasannya,mata
birunya
> > dan semua yang ada pada dirinya.Akan tetapi aku masih mampu
bertahan.Ini
> > soal besar,membabitkan negara,lebih-lebih lagi agamaku yang suci.
Musim
> > bunga di Pekan Penglais itu bakal menjadi yang terakhir
buatku.Beberapa
> > musim yang lalu,aku sering bersama Girl berjalan dari kampus
University
of
> > Wales ke pusat bandar.Tidak jauh,hanya  lima belas minit dalam
keadaan
> > biasa.Tetapi aku dan Girl akan mengambil masa yang lebih.
Terutamanya
> > apabila Aberystwyth disirami hujan kerana kedudukannya yang hampir
dengan
> > pantai barat,berdepan pula denga!
> > Cardigan Bay.Kami berjalan melalui Old College yang menempatkan
Jabatan
> > Bahasa dan Kesusasteraan dan Jabatan Pendidikan.
> > Sering juga aku dan Girl menghabiskan cuti hujung minggu di North
> > Beach,mengambil angin segar di sepanjang Marine Terrace
> > sehingga ke Victoria Terrace di hujung sebelah utara.Atau kami
berpeleseran
> > di stesen bas di Alexandra Road.Semuanya menjadikan aku dan Girl
seperti
> > sepasang kekasih.Tetapi dia tetap musuh kepadaku.Aku tidak harus
percaya
> > dengan mudah segala kata manisnya.
> > 'Aku serius shah...!'
> > 'Maksud kamu Girl?'
> > 'Aku mahu terus berada di sampingmu...'
> > 'Hanya untuk itu?'
> > 'Tidak shah! Aku sudah lama mahu melakukannya di negeriku.Tetapi
keadaan
> > tidak mengizinkan!'
> > 'Sukar untuk kupercaya,Girl!'
> > 'Terpulang! Tapi aku akan buktikan kepadamu shah,'
> > ! Mata birunya kulihat basah.Tangisan itu masih meragukan hatiku.
Benarkan
> > dia ikhlas dengan semua yang diperkatakan.Atau dia sengaja mahu
memerangkap
> > aku,sementelah kami sememangnya musuh yang panjang
sejarahnya.Adakah
aku
> > akan tewas dengan air mata itu.
> > Aku pulang penghujung musim bunga setelah selesai majlis
konvokesyen
> > sarjanaku.Hingga ke saat perpisahan kami di Heathrow, Girl masih
merayu
> > aku dengan permintaan yang sama.Akan tetapi aku terpaksa
bertegas,walaupun
> > pernah sekali kulihat dia bertelekung,seperti baru selesai solat
ketika
aku
> > ke kediamannya.Bagiku musuh boleh berbuat apa saja untuk
memerangkap
lawan.
> >
> > Ketika aku mula bertugas di ibu kota,aku mula mendapat surat
elektronik
> > daripada Girl.Dalam e-melnya,dia masih merayu agar aku berbuat
> > sesuatu.Katanya dia akan menjadi seorang muslimah sejati sekiranya
aku
> memberikan kata putus.Katanya kalau boleh dia tidak mahu
pulang ke
Tel
> > Aviv.Katanya dia sudah terlalu jijik melihat kekejaman manusia.Dan
aku
> > masih tidak percaya. Dua tahun selepas aku pulang,Girl menamatkan
> > pengajiannya.Kami terus berhubung melalui siber.Dan malam itu
apabila
aku
> > membuka  kotak e-mel,aku  terperanjat dengan isi kandungannya.
> > 'Shah,aku merayu untuk sekian kalinya kepadamu.Namun aku sedar kau
seorang
> > yang sangat kuat pendirian dan kukuh pegangan agama. Aku hormat
> > pendirianmu.Aku sudah mengubah pendirianku untuk tidak pulang ke
tanah
> > air.Aku tidak menyalahkanmu.Kini aku sebenarnya sudah berada di
tanah
> > tumpah darahku sendiri.Maafkan aku shah. Halalkan segala kenangan
kita
di
> > tanah Aberystwyth.Seperti yang kujanjikan padamu,aku sudah
berhijrah
dan
> > akan terus berhijrah.'
> > 'Untuk e-mel terakhir ini,a! ku nyatakan sekali lagi dan terakhir
bahawa aku
> > benar-benar mencintaimu.Selamat tinggal shah.Akan kubawa CINTA
suciku
> > hingga mati.'
> > Dariku,
> > Habibah Firdaus Abdullah @ Girl
> >
> >
> > Malam itu aku terkedu separuh mati menonton berita lewat Cable News
> > Network.Seorang gadis yang bernama Abigail Netanya
> > meletupkan dirinya dalam sebuah disko dan membunuh tidak kurang
daripada
> > dua puluh remaja rakyat Israel yang sedang bersuka ria.Dialah
Abigail
yang
> > kukenali.Abigail yang benar-benar telah berhijrah. Malam itu juga
aku
> > berzikir panjang,bertahlil seorang
> > diri untuk roh seorang yang pernah hadir dalam hidupku.Semoga
rohnya
> > diterima dalam kelompok mereka yang syahid.
> >
> > Walla Hua'lam Bisawab....
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

RENUNGKAN SEKETIKA

Assalamualaikum wbt.

Renungkanlah WAHAI SAHABAT-SAHABATKU yang dirahmati ALLAH SWT,

Mengapa lidah kelu disaat kematian? tetapi kematian itu pasti
menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui.

Cuba kita amati.

Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata

apa-apa... lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang
menahan kesakitan 'sakaratul maut'.

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud:

"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan
kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan
berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang.

Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan.

Banyak fadhilatnya.

Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan
diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas
sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya
ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal
hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah
"Lailahaillallah..." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan
kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya
menjanjikan syurga untuk mereka.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada
Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.

"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik
lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah
"Lailahaillallah.." semasa sakaratul maut menghampiri kami.

Amin.. amin.. amin Yarobbal a'lamin.."

Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda2nya:
1) Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia.
2) Tidak terpesona dengan pujuk rayu.
3) Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia...

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.

Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A..;

Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda-tandanya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.

Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.

Wang RM 50 atau S$50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak
derma masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 45
minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya
waktu itu untuk pertandingan bola sepak.

Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir
dan berbicara tentang bagaimana untuk memasukinya.

Kita boleh mengirimkan ribuan 'jokes' dan 'surat berantai' melalui
e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah
seringkali berfikir 2 atau 3 kali.

OLEH ITU JANGAN BIARKAN DIRI KITA INI MENJADI SEBAHAGIAN DARI
KELUCUAN TERSEBUT, INSYA'ALLAH.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Isnin, 26 Julai 2010

I LOVE YOU TWICE MUCH TOMORROW

if you're not the one why does my soul feel glad today?
if you're not the one why does my hand fit yours this way?
if you are not mine then why does your heart return my call?
if you not mine would i have the strength to stand at all?

i never know what the future brings
but i know you are with me now
we'll make it through
and i hope you the one i share my life with..

i don't wanna run away but i can't take it,
i don't understand if i'm not made
for you then why does my heart tell me that i am?
is there any way that i can stay in your arm?

if i don't need you then why am i craying on my bed?
if i don't need you then why does you come resound in my head?
if you're not for me then why does this distance main my life?
if you're not for me then why do i dream of you as my wife?

i don't know why you're so far away
but i know that this much is true
we'll make it through
and i hope you are the one i share my life with
and i wish that you could be the one i die with
and i'm praying you're the one i build my home with
i hope i love you all my life...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ahad, 25 Julai 2010

AIR MATA PENYESALAN

PENYESALAN....

   "Aduh....sakitnyer...isk..... aduuh....Bang sakit nye tak tahan

   saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri. "Apelah awak

   nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-

   keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang

   tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu

   banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa. Nisa hanya diam

   dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 ½ jam Nisa dalam

   bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila
Zakri

  berkata begitu.

   Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri

   terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang

   dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian

   bergegas memanggil Doktor Johari...Doktor Johari (Doktor Peribadi)

  datang

   dan bergegas menyediakan keperluan

   menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan
air

  mata

   meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi
rungutan

  Zakri

   tadi.

   Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ..."Come on Nisa u can do

   it...one more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan

   Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah
keluar..."Good

   mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

   Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua
dan

   keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and

  girl,

   putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah
Zakri,

   it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri
hanya

   mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya,
kembar

   pulak . Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana
keadaan

   kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial
dan

  Nur

   Dania. Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata
Zakri

   padanya sebentar tadi.



   Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi

Nisa

   tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan

   dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan

  Dania

   diletakkan dinursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat

   kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh
kembar

  Nisa.



   Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik
semasa

   Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada
sahaja

   yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja
tuduhan

  yang

   tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa
hadapi

   semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan

   pendirian Nisa. Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak
percaya

   Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan
Antenatal

   samada Nisa mengandung. Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia
tak

   boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung...Nisa dah 2

   bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak

tau

   nak cakap apa.

   Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila

   mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa
bangga

  Nisa

   dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat
hanyalah

   tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa.



   "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka

   berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal
Nisa

   pada Zakri ."Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak"
Zakri

   menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah

  Zakri

   lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg

  bukan-bukan,

   Nisakan isteri Abang yang sah tak kan Nisa nak buat jahat ngan
orang

  lain

   pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki
awal,

  tak

   baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan
menghampiri

   sambil memeluk badan suaminya

   tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa

   hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu
sahaja.

   Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis.
Terasa

  dada

   Nisa sakit menahan semua tohmahan dari

   Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah
Nisa,

  kawan

   baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak
ngan

   menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu
dulu

   kawan kau lama tu yang satu

   opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu"marah Zakri.



   "Entah-entah keturunan kau , darah daging kau pun tak senonoh
....heee

   teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada
Nisa.



   "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan

   perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya

  bukan

   jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama.



   Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya
bersyukur

  dan

   berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam
darah

   daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri.



   "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak
penah

   tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya
kedunia"ucap

   Nisa sambil menangis.



   Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ketempat

   kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat
Zakri

   bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan
kerjanya

   mengikut shif. Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu
Zakri

   sehingga  pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat
membeli

   belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada
emak

  dan

   keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa

   terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh

  lagi.



   Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi

   kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa ditempat kerja terpaksalah
Nisa

   menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu
bersalin

   Nisa.



   Kalau diminta jemput...macam-macam kata kesat dilemparkan pada
Nisa,

   perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya
lah.

   Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat
sampai

   sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba
naik

  angin

   dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar diri
lah,

  tak

   layak

   jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada

  Nisa.



   Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut

   dimarahi pula...bila Nisa balik kerumah kami berdua akan berlakun
yang

   kami tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang

   masalah melanda perkahwinan kami. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang

  begitu

   Nisa masih mampu bertahan masih kuat lagi emosinya.



   Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan

   menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis
dan

   menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa

yang

   ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah
seminggu

  pergi

   kesana untuk menolong Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar

   bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak

   jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong
apa

  yang

   patut.



   Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa
kita

   kahwin mereka bekerja keras kan"kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika
itu

   sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah
mula

   gelap, takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri
bangun

  dan

   mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh
tunggu

   ker, suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi lansung

   ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi

   Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang saja"Nisa

   memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut
Nisa

  dan

   di hantukkannya kepala Nisa kedinding. Nisa tak dapat buat apa. YA
ALLAH

   sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula

   membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya."YA ALLAH kau kuatkan iman

aku

   YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA
ALLAH"doa

  Nisa

   dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan
menangis.

   Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah.



   Kebas masih lagi dan membengkak...berdenyut2..."Bang Nisa minta
maaf

  jika

   Nisa membuat Abang marah"Nisa memohon maaf pada Zakri sambil

  teresak-esak.



   Treet, Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie

   sebok je...." Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan

   kawan-kawan di salah sebuah cafĂ©. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat
wad
tak

   gi jengok ke, apa punya laki ko nie?sindir Azlan, kawan pejabat
Zakri.

   "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung,

   ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri.

   "Senangnya hidup Zakri nie tak

   ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau

   bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia
tau...mereka

   perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata
nak

   melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir
sikit"

   Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin,

  selamat

   dah,

   sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi"jawab Zakri

   selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau
jangan

   menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti"kata Azlan lagi.



   Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri

   speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade
masalahlah

   Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak

  sedarkan

   diri........."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk

ke

  dia

   Johari , okay I datang"...tuttttttt. Zakri menamatkan perbualannya

  dengan

   Doktor Johari.



   "Lan. Kau ikut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan.

   "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom
ler

   cepat" desak Zakri.



   "Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan
otak

   yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk
kuat

  cause

   sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam.



   Mungkin kesan dah lama ? tanya Doktor Johari dengan serius dan
ingin

   penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri

   teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan
kepala

  Nisa

   kedinding sekuatnya...dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah
pun

   membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan
semenjak

   kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri
tidak

   pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada
..saja

   buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.....Zakri hanya

   diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya
terasa

   menggigil...





   "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala

  sewaktu

   Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat

   katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning

di

   kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia
sudah

   ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa
tidak

   mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah

   pergi dulu dengan tenang. Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau

  membaca

   diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak
dapat

   menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah
diari

  yang

   berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.



   Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa,

   setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang
berlaku

  pada

   Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata
keluhan,

   kesakitan & segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di diarinya.
Dan

   Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri

  terhadap

   Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini"terdetik hati Zakri
selepas

   membaca

   tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir

   lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah

   kering...membuat Zakri tertarik untuk membacanya...



   Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang...

   "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"



   Assalamualaikum. Abang, Ingat tak bunga Ros merah ni,

   Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang.

   Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang

   bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar

   menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang

   bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan... Itulah salah satu

   buktinya betapa sayangnya Nisa..



   Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa

   AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa

   AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam

   tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu

   seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG

   telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa?

   Benci kah Abang pada Nisa?



   Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang

   tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari

   ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan

   Abang.......Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi

   kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang

   Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan

   dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

   Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik

   dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu

   apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan

   mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka.

   Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah

   mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada

   hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati

   Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang.



   Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun

   Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang

   menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang

   dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan

   kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak

   kehidupan Nisa yang malang kerana menumpang kasih dari

   keluarga yang bukan dari darah daging Nisa...tapi Nisa

   bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya

   dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa

   memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa

   bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat

   membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan

   kembar kita dengan air susu Nisa.



   Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah

   daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan

   minum Nisa selama setahun kita bersama.

   Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah

   pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala

   perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa.

   Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat

   juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang

   kembar kita. Comel anak kita bang...Dania mengikut raut

   muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial

   akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya...sejuk perut Nisa

   mengandungkan mereka.



   Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih

   sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada

   disisi Abang dan kembar kita.



   Wassalam. Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.

   Doakan Nisa.



   Ikhlas dari

   Nur Nisa



   "Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat

   kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya

   tunduk membisu.



   YA ALLAH, Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari

   ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan

   antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya.

   Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN

   BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING

   SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA

   KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI

   NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.



   Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi

   seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi

   satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti

   terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya...seperti

   wayang jelas terpampang...kenapalah sampai begini

   jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa.



   Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan.

   Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu

   sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan

   redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.



   Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa

   tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir

   seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang

   minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa

   sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-minpa

   dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka

   diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-

   olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan

   terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata

   Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri.

   Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan

   diberikan kepada neneknya.



   Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya

   termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu

   apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu

   mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu. Zakri

   tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi

   pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya.



   Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu

   orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya

   tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah

   tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan

   penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya

   KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan

   aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa

   bermimpikan oleh Zakri, Nisa datang mencium tangan,

   mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus.



   Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar

   dimuka Nisa putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa,

   Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang

   suara kembar menangis. "YA ALLAH , Zakri, Zakri bangun

   Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat

   sini Zakri?"tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri

   lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka

   menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan

   mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik

   kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah,

   ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat,

   darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu

   hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

******************Antara Cinta...Ada Apa Dengan >Cinta???**********************

Awak mengetahui yang awak merindui seseorang apabila jantung awak berdegup
>pantas ketika teringatkan dia. Walaupun sekadar hai!daripada dia pun sudah
>mencukupi sebagai penenang. Awak mungkin menaruh hati padanya, cuma awak
>tidak mahu menerimanya sebagai kenyataan.
>
>Jangan terlalu baik, saya akan merindui awak. Jangan terlalu mengambil
>berat, saya mungkin menyukai awak. Jangan jadi terlalu sweet, saya mungkin
>jatuh hati kepada awak. Seseorang yang membuatkan awak jatuh hati padanya
>sebenarnya menyayangi awak lebih daripada awak menyayangi dia.
>
>Jika seseorang yang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada
>hidup kamu, tetapi atas sebab-sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan
>terlalu sedih...terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurannya dia pernah
>membahagiakan kamu. Masa akan menentukan segala-galanya. Jika dia
>ditakdirkan bersama kamu, dia akan kembali. Kembali pada kamu.
>
>Penyesalan terbesar dalam hidup ialah apabila risiko yang tidak kita ambil.
>Jika anda merasakan sesuatu itu tidak akan membuatkan anda bahagia, maka
>teruskan. Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin
>tiada peluang kedua. Bererti masa tidak menunggu kita. Jika anda merasakan
>anda telah bertemu dengan orang yang sesuai, maka hargailah dia, jangan
>biarkan is berlalu begitu sahaja. Jangan tertangguh kerana takut kelak jika
>dibiarkan berlalu maka anda akan menyesal sebgitu sahaja.
>
>Tiada sesiapa pun yang simpati kepada orang yang sengaja membiarkan peluang
>pergi begitu sahaja tanpa berusaha untuk mendapatkannya atau
>mempertahankan. Kita selalunya tidak menghargai seseorang yang hampir atau
>menyayangi kita sehingga dia pergi meninggalkan kita.
>
>Terdapat bintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah
>sehingga dapat menarik perhatian anda. Dari kalangan yang anda pilih untuk
>diabaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau di mana
>anda berada. Ini bermakna orang yang bersama anda ketika ini mungkin
>bukanlah orang yang benar-benar anda sayangi dan pada masa yang lain ada
>orang yang tahu dia tidak bersama kamu ketika ini tetapi masih menyayangi
>kamu sepenuh hatinya.
>
>Adalah lebih baik untuk berani mencintai walaupun akhirnya anda akan kecewa
>daripada tidak mahu mencintai kerana takut risiko atau cabaran yang bakal
>mendatang. Jangan putus asa apabila terdapat saingan dalam percintaan.
>Adalah lebih baik untuk anda mencubanya, anda mungkin akan kehilangan orang
>yang anda sayangi selamanya.
>
>Jangan takut untuk meluahkan isi hati anda kepda orang yang anda sayangi dan
>cintai. Beritahu mereka dan biarkan mereka buat keputusan di pihak mereka.
>Salah satu perkara yang paling indah dalam hidup ialah memberitahu kepada
>orang yang anda sayangi betapa penting dan istimewanya mereka kepada anda.
>Anda akan rasa lebih yakin dan puas. Malah, anda juga kan rasa bangga
>terhadap diri anda kerana telah menunaikan tanggungjawab anda terhadap
>perasaan dan hati anda. Jangan sesekali mengkhianati hati anda kerana
>akibatnya hanya anda yang sengsara, bukan orang lain.
>
>Salah satu cabaran yang paling sukar dalam hidup ialah mencari orang yang
>tahu segala kelemahan dan kekurangan diri anda, tetapi dia masih sanggup
>menyayangi anda dengan sepenuh hatinya. Cinta itu adalah berasakan tolak
>ansur dan pengorbanan. Jika dia tahu kelemahan dan kekurangan anda dan masih
>sanggup bersama anda dan lebih menyayangi anda, maka anda adalah orang yang
>paling bertuah kerana ada seseorang yang mencintai anda seadanya anda.
>Mencintai dan dicintai perlukan keberanian. Keberanian untuk terus
>mengekalkan rasa cintai itu. Seterusnya diikuti dengan perasaan keikhlasan
>untuk menerima orang yang kita cintai seada mereka walaupun dari hari ke
>sehari manusia sentiasa berubah.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Jumaat, 23 Julai 2010

Racun - Amuk

naluri bergelora lembaranmu kubaca
suram suasana
kau akhiri cinta kita tampa alasan
ku kebingungan

hati resah tertanya
dimana kesilapan punca perpisahan
kau membuat hidupku
rasa bersalah

indah bulan purnama
harum bunga asmara
pahit yg berbisa

tenggelam dilamunan
hanyut tiada haluan
aku kerinduan
woh woh...yeh yeh..

bisikkan bayu senja
berkisahkan derita perasaan
namun hati mengharapkan
semua ini hanya mimpi

woo
disini diriku dalam penantian
jelaskan pada ku mana kesilapan

bisikkan bayu senja
berkisahkan derita perasaan
namun hati mengharapkan
semua ini hanya mimpi

woo
disini diriku dalam penantian
jelaskan pada ku mana kesilapan

indah bulan purnama
harum bunga asmara
pahit yg berbisa

tenggelam dilamunan
hanyut tiada haluan
aku kerinduan
woh woh...yeh yeh...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Rabu, 21 Julai 2010

Hati Seorang Ayah

Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya,
tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya yang
mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok, disertai
suara batuk-batuknya.

Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya : "Ayah, mengapa wajah ayah
kian
berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok ?"

Demikian pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.

Si ayah menjawab : "Sebab aku lelaki."

Anak perempuan itu berkata sendirian : "Aku tidak mengerti".

Dengan kerut-kening kerana jawapan ayahnya membuatnya termenung rasa
kebingungan.

Ayah hanya tersenyum, lalu dibelainya rambut anaknya itu, terus
menepuk-nepuk bahunya, kemudian si ayah mengatakan : "Anakku, kamu
memang
belum mengerti tentang lelaki."

Demikian bisik Si ayah, yang membuat anaknya itu bertambah kebingungan.

Kerana perasaan ingin tahu, kemudian si anak itu mendapatkan ibunya
lalu
bertanya kepada ibunya : "Ibu, mengapa wajah Ayah jadi berkerut-merut
dan
badannya kian hari kian membongkok? Dan sepertinya ayah menjadi
demikian
tanpa ada keluhan dan rasa sakit ?"

Ibunya menjawab : "Anakku, jika seorang lelaki yang benar-benar
bertanggungjawab terhadap keluarga itu memang akan demikian."

Hanya itu jawapan si ibu. Si anak itupun kemudian membesar dan menjadi
dewasa, tetapi dia tetap juga masih tercari-cari jawapan, mengapa wajah
ayahnya yang tampan menjadi berkerut-merut dan badannya menjadi
membongkok?

Hingga pada suatu malam, dia bermimpi. Di dalam impian itu seolah- olah
dia
mendengar suara yang sangat lembut, namun jelas sekali. Dan kata-kata
yang
terdengar dengan jelas itu ternyata suatu rangkaian kalimah sebagai
jawapan
rasa kebingungannya selama ini.

"Saat Ku-ciptakan lelaki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga
serta
sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan
berusaha untuk menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman,
teduh dan terlindung."

"Ku ciptakan bahunya yang kuat dan berotot untuk membanting- tulang
menghidupi seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula
untuk
melindungi seluruh keluarganya."

"Ku berikan kemahuan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi
yang
berasal dari titisan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar
keluarganya tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapat cercaan
dari
anak-anaknya".

"Ku berikan keperkasaan dan mental baja yang akan membuat dirinya
pantang
menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya
matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya berbasah kuyup
kedinginan
dan kesejukan kerana tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan
tenaga
perkasanya dicurahkan demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat,
adalah
disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari
jerih- payahnya."

"Kuberikan kesabaran, ketekunan serta kesungguhan yang akan membuat
dirinya
selalu berusaha merawat dan membimbing keluarganya tanpa adanya keluh
kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan
kerapkali menyerangnya".

"Ku berikan perasaan cekal dan gigih untuk berusaha berjuang demi
mencintai
dan mengasihi keluarganya, didalam suasana dan situasi apapun juga,
walaupun tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya, melukai
hatinya.

Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa
aman
pada saat dimana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan
perasaannya
itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk
bahu
anak-anaknya agar selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama
saudara."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan
pengertian
dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang saat kini dan saat
mendatang,
walaupun seringkali ditentang bahkan dikotak-katikkan oleh
anak-anaknya."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan
pengetahuan dan menyedarkan, bahawa isteri yang baik adalah isteri yang
setia terhadap suaminya, isteri yang baik adalah isteri yang senantiasa
menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka
mahupun
duka, walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap
kesetiaan yang diberikan kepada isteri, agar tetap berdiri, bertahan,
sepadan dan saling melengkapi serta saling menyayangi."

"Ku berikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa lelaki itu
senantiasa berusaha sekuat daya fikirnya untuk mencari dan menemukan
cara
agar keluarganya dapat hidup didalam keluarga bahagia dan badannya yang
terbongkok agar dapat membuktikan, bahawa sebagai lelaki yang
bertanggungjawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha
mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya,
kesungguhannya demi kelanjutan hidup keluarganya."

"Ku berikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin
keluarga,
sebagai tiang penyangga ( seri / penyokong ), agar dapat dipergunakan
dengan sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh
lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia
dan
akhirat."

Terkejut si anak dari tidurnya dan segera dia berlari, berlutut dan
berdoa
hingga menjelang subuh. Setelah itu dia hampiri bilik ayahnya yang
sedang
berdoa, ketika ayahnya berdiri si anak itu menggenggam dan mencium
telapak
tangan ayahnya.

"Aku mendengar dan merasakan bebanmu, ayah."



Pesanan penaja : Bila ayah anda masih hidup jangan sia-siakan kesempatan untuk
membuat hatinya gembira. Bila ayah anda telah tiada, jangan putuskan
tali
silaturahmi yang telah dirintisnya dan doakanlah agar Allah selalu
menjaganya dengan sebaik-baiknya.  Amin.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

APABILA LELAKI MENCINTAI

"Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,
perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini,
tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya.
Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya.
Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk
melihat lelaki menangis amatlah payah.

Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:


1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.

2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.

3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.

4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap-luap.

5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.

6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga.

7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.

8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.

9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya
   lebih dari org lain.

10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.

11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.

12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama.

13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.

14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.

15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.

16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.

17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.

18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.

19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain
namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.

22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya
belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ahad, 18 Julai 2010

KENALI DUNIA LELAKI

DUNIA LELAKI
Dunia lelaki merupakan suatu dunia yg cukup mudah dan ringkas. Lelaki dan wanita bukan hanya berbeza dari segi jantinanya tetapi mereka ada dalam dunia yg tersendiri. Disebabkan itu, ramai wanita menganggap lelaki sukar difahami, begitu jugalah pendapat lelaki. Berikut dinyatakan beberapa sifat lelaki secara umum agar anda mudah memahami dunia lelaki huhuhuhu.

*HIDUP LELAKI LEBIH MUDAH
Lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding wanita, kerana itu lelaki sukar utk memahami jika sesuatu perkara itu disampaikan dlm bentuk kiasan oleh wanita. Wanita suka berkias dan berharap lelaki faham tetapi lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yg mudah dan secara berterus-terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki

*BAHASA LELAKI ADALAH BERLAINAN
Lelaki bercakap dengan bahasa yg berlainan, bukan bahasa asing atau alien ok. Ini yg menyebabkan lelaki dan wanita sukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yg lahir dari kata-katanya jika bercakap dengan wanita adalah berbeza daripada apa yg dimaksudkan. Ini bukan bererti dia berbohong maka adalah lebih baik bagi wanita utk memahami lelaki dari apa yg dilakukan berbanding dari apa yg dikatakan. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.

*LELAKI SUKA MEMBISU
Wanita berkebolehan utk membicarakan sesuatu subjek yg sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti. Tetapi lelaki lebih suka utk menyumbunyikan dan membisu.

*LELAKI TIDAK KOMPLEKS
Jika terdapat semua tanda yg menunjukan bahawa seorang lelaki hanya mahu menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya, wanita harus percaya bahawa itulah yg lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikiran primitif tetapi lelaki memang sedemikian. Wanita selalu menganggap lelaki sebagai kompleks tetapi sebenarnya kehendak lelaki mudah.

*JANGAN PAKSA LELAKI
Bila wanita mendesak lelaki mendedahkan perasaanya mungkin lelaki itu akan mendedahkan sesuatu yg wanita tersebut tidak suka mendengarnya. Malah adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik sampai ke akar umbi. Malah apa yg penting wanita itu perlu membaca bahasa badan lelaki, matanya atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya mungkin pada masa itu fikirannya sedang kacau.

*LELAKI BERAHSIA DENGAN LELAKI LAIN
Tidak sebagaimana wanita yg lebih mudah utk bercerita masalah yg dihadapinya kepada wanita lain, harapan dan kebimbangan yg dirasainya dan pelbagai cerita peribadi adalah sukar bagi lelaki utk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yg maksima.

*LELAKI PENTINGKAN KEJUJURAN
Sepertimana wanita, lelaki juga pentingkan kejujuran. Jika lelaki tahu yg kekasihnya atau isterinya suka bercerita kepada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia yg lainnya. kejujuran adalah penting bagi lelaki. Seorang suami mahu isterinya menyimpan rahsia-rahsia rumah tangganya.

*LELAKI TIDAK SUKA DIKRITIK
Jangan mengkritik lelaki melainkan jika wanita itu bersedia utk bertikam lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka utk menerima kritikan. Mengkritik di belakangnya seperti kepada saudara atau rakannya mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah juga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya. Cara baik mengkritik lelaki adalah dengan cara berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan dan ia jarang dilakukan oleh wanita. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak emosi dan tepat. Untuk mengkritik lelaki eloklah kiranya kritikan itu digabung dengan sedikit pujian.

*LELAKI JUGA MAHUKAN SOKONGAN
Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan dan sokongan serta kata-kata lunak seperti: "Saya cintakan abang..." atau "Tidak kira apa yg terjadi, saya tetap bersama abang".


"THE MEASURE OF A MAN'S REAL CHARACTER IS WHAT HE WOULD DO IF HE KNEW HE WOULD NEVER BE FOUND OUT"
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sabtu, 17 Julai 2010

KENALI KEIKHLASAN SI DIA

Pernahkah anda digilai (bukan orang gila yaa) oleh seseorang yg bergitu teruja dengan diri anda?? si dia yg menyintai anda itu mungkin benar-benar ikhlas. meh aku nak bagi tips sikit macam mane nak tau semua ini, kalau ade salah atau silap tu kowang betulkan lah ok......

  1. orang yg mencintai anda tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai anda. yg dia tahu di hati dan matanya hanya anda satu-satunya orang yg dicintai
  2. walaupun anda sudah memiliki teman istimewa atau kekasih dia tidak peduli. baginya yg penting anda bahagia dan tetap menjadi impiannya
  3. orang yg menyintai anda selalu menerima seadanya, dihati dan matanya anda selalu yg tercantik walaupun anda berasa berat badan sudah bertambah
  4. orang yg menyintai selalu ingin tahu apa saja yg dilalui anda sepanjang hari
  5. orang yg menyintai anda akan mengirimkan SMS seperti selamat pagi, selamat malam dan seumpamanya walaupun anda tidak membalas SMSnya
  6. menerusi kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya dalam cara berbeza bukan "aku cinta padamu" tetapi berselindung di sebalik ayat selain kata cinta itu
  7. orang yg menyintai anda akan selalu mengigati setiap kejadian yg dia lalui bersama bahkan mungkin kejadian yg anda sendiri sudah melupakannya kerana saat itu ialah sesuatu yg berharga untuknya
  8. orang yg menyintai anda selalu mengingati setiap kata-kata yg anda ucapkan bahkan mungkin kata-kata itu anda sendiri lupa pernah mengungkapkannya
  9. orang yg menyintai anda akan belajar menggemari lagu, cerita, dan apa-apa sahaja kerana dia ingin tahu apa kegemaran anda
  10. jika anda kurang sihat kali terakhir bertemu dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanyakan keadaan anda
  11. orang yg menyintai anda akan memberikan satu barang miliknya yg mungkin bagi anda sekadar sesuatu yg biasa
  12. orang yg menyintai anda akan terdiam sebentar ketika sedang bercakap di telefon dengan anda, sehingga anda menjadi bingung. sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup
  13. orang yg menyintai anda bertindak lebih seperti saudara daripada seperti kekasih
  14. orang yg menyintai anda kadangkala merindukan anda dan melakukan perkara yg membuatkan anda pening kepala. namun dia cepat meminta maaf jika tindakannya menggangu diri anda
  15. jika anda memintanya untuk mengajari sesuatu maka dia akan melakukannya dengan sabar walaupun anda mungkin orang yg terbodoh di dunia
  16. kalau melihat telefon bimbitnya, nama anda akan menghiasi sebahagian besar ruang pesanannya. dia masih menyimpan SMS anda walaupun ia sudah dikirim berbulan-bulan lalu
  17. jika sesuatu saat anda merindukanya dan ingin memberikanya kesempatan dia akan sedia menunggu kerana sebenarnya dia tidak pernah mencari orang lain
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Isnin, 12 Julai 2010

Kawan, Teman & Rakan...........

Ada orang........
Nampak macam kawan
Ikhlas hanya di depan
Kat belakang dia tikam kawan

Ada orang........
Nampak macam teman
Tidur sebantal makan sepinggan
Tapi dialah gunting dalam lipatan

Ada orang........
Nampak macam rakan
Gelak ketawa gembira sakan
Dalam diam dia sapu hak rakan

Kawan........
Apa yang ku layan
Sikit punya hal
Dah nak berlawan

Teman.........
Kenapa jadi bergini
Dulu dah best
Sekarang tercari-cari

Rakan........
Hindarilah fikiran sempit ini
Tujulah ke arah globalisasi
Semoga kita bertemu lagi
Mestipun bukan di daerah sendiri
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Luahan Hati.....

Sejak perhubungan terbina
Cinta suci mula berputik
Harapan menggunung terasa tiba
Rupanya terhalang dek keadaan

Aku tahu aku tidak mampu
Impikan istana yang bahagia
Ku sangka istana mudah dibina
Rupanya mahligai runtuh semuanya

Sudah menjadi lumrah
Yang cantik dan sempurna disanjung....dipuja
Yang kurang sempurna dikeji....dihina
Lupakah Qada' dan Qadar yang Maha Esa

Apakah  dayaku oh Tuhan
Setiap hari ku memohon
Derita ku ini tidak tertahan
Doaku pinta, jariku susun
Cinta ini cinta penuh halangan
Lukanya pedih bukan kepalang
Bagaikan tiada harapan muncul menjelang

Tiada ku pinta jadi bergini
Mencintaimu sepenuh hatiku
Niat ikhlas ku tidak diizin
Tersalah langkah aku takuti

Aku pilih bukan kerana hartamu
Aku pilih bukan kerana rupamu
Aku pilih bukan kerana keturunanmu
Aku pilih kerana agamamu

Wahai Tuhan yang Maha Pengasih
Satukan kamu yang saling mengasihi
Usahlah kami disiksa.... disisih
Bantulah kami tuju ke jalan yang suci bersih

Andai benar tersalah pilih
Mengapa kami diketemu masih
Menuai cinta yang putih bersih
Atau diuji menjadi hamba yang soleh

Wahai kekasih yang amat dicintai
Takkan hatimu berubah kasih
Hanya kamu yang ku pilih
Teguhkan hatimu andainya boleh

Wahai kekasih yang jauh dimata
Redalah apa yang tersedia
Hadapilah dengan tabah
Kelak kita bahagia disana..... 

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

HANYA PADA-MU

Melangkah itu mudah
Namun mencari arah itu yang terkadang payah
Mencari jalan itu mudah
Namun memahami destinasi itu yang susah
Menyusur susur itu mudah
Namun menuju noktah itu pasti mendatangkan lelah
Dalam semua ini
Menjaga Istiqamah itu paling susah, payah dan lelah
Namun DIA amat faham bagi Hamba-NYA
DIA tidak meminta manusia menjadi yang terbaik
Meletakkan sandaran dan keyakinan penuh kepada-NYA
Lantas nescaya DIA akan menguruskan yang selebihnya
Agar yang terbaik itu menjadi milik manusia
Moga perjalanan kita sentiasa di dalam lindungan dan penjagaan ALLAH S.W.T.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ahad, 11 Julai 2010

HIDUP BERKAWAN BUKAN BERLAWAN



Diharap pada sesiapa yg lemah semangat dan tenaga batin hehehe di larang menonton video ni ok. amaran keras dari aku, yg mengandung pun di larang sama sekali kerana video ni tahap 18PLGGG punya. 
semua orang nak belaga samseng dan inilah padahnya. aku pun tak faham kenapa orang nak tunjuk kuat, budak2 pun ada yg nak belagak samseng ape dah jadi ni, yg lagi sengal orang yg belajar seni silat @ yg sama waktu denganye semata2 ingin nak tunjuk kuat, yg best budak2 higusan pun ada.. kowang memang tak sayang nyawa ke. aku rasa menyampah dengan orang macam ni, jadi aku wat tak tau jek bila diaorang mula nak berlagak, bukan aku takut dengan kowang tapi aku takut kowang jadi macam yg kat atas nuh..
yg pelik bila duk ramai2 baru kowang berani nak tunjuk samseng tapi bila sorang2 takut macam gampang lak, senyap jek tunduk muka macam orang terencat hahaha. buat ape lah kowang nak samseng yg tak ada faedah ni?? kalau dah hebat tahap dewa sangat ape kata kowang pergi bunuh penganas seluruh dunia tu... pergi berperang selamatkan nyawa yg tak bersalah tu, ada jugak faedahnya.
kita hidup hendaklah berkawan bukan berlawan, hidup biar aman baru best buat apa nak cari musuh dan bermusuh sesama sendiri ni. bukan ada apa2 kebaikan pun, menyusahkan orang pun ada lah. lebih elok menjadi hero dari bagiro hahaha.
ok apa yg nak sampaikan kat sini janganlah membuang masa hidup kowang dengan aktiviti yg tak ada faedah ni. jangan fikir kowang tu kuat ada lagi orang yg lebih kuat dari kowang, dan kita semua adalah manusia yg akan mati jugak nanti. jangan cari pasal dengan orang dan kowang cuba cari pasal dengan aku hehehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

CERITA KELAKAR

Dilema ayam dan lembu

Ayam= Manusia ni memang pentingkan diri sendiri!

Lembu= Kenapa kau kata macam tu???

Ayam= Tengoklah. apa mereka buat kat aku..

Lembu= Hah! buat apa pulak???

Ayam= Aku ni bertelur hari-hari. aku cadang naklah dapat anak dua tiga ekor. orang 
              kata ada jugak waris bila aku dah takde nanti. tapi manusia ni memang tak 
              berhati perut. hari-hari diaorang makan telur aku, macam mana aku nak 
              dapat anak?? kalau terus camni takdelah anak utk mewarisi harta aku...


Lembu= Alah! kau punya masalah kecik jek


Ayam= Maksud kau??


Lembu= Aku ni, kalau fikirkan nasib aku lagi malang. rasa nak bunuh diri pun ada 
                 bayangkan, hari-hari manusia minum susu aku tapi sorang pun tak pernah
                 panggil aku MAK!










PERTUA 3B UNTUK SI HODOH


PEMUDA; Ustaz.. kenapa susah sangat saya hendak bertemu jodoh?? sampai sekarang saya belum pernah ada kekasih..


USTAZ; Perempuan yg macam mana menjadi idaman kamu?


PEMUDA; Saya mahukan seorang gadis yg putih, cantik, tinggi, pintar, penyayang dan menyintai saya sepenuh hati..


USTAZ; Ohh.. kalau bergitu kamu harus melaksanakan pertua 3B, 'B' yg pertama adalah 'BERUSAHA'... apakah kamu sudah banyak berusaha??


PEMUDA; Sudah terlalu banyak Ustaz... sudah merata tempat saya pergi utk mendapat seorang gadis..


USTAZ; Kalau bergitu kamu kena laksanakan 'B' yg kedua, iaitu 'BERDOA' dan juga 'BERPUASA'


PEMUDA; Sudah setiap kali saya berdoa selepas selesai sembahyang... saya juga akan berpuasa setiap hari Isnin dan Khamis...


USTAZ; Nampaknya kamu sangat perlu melaksanakan "B" yg ketiga.


PEMUDA; Apa itu ustaz???


USTAZ; BERCERMIN!!!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

shashinki

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!