Isnin, 13 Jun 2011

Kek Cawan Pisang

BAHAN-BAHAN:
255 gram tepung serba guna
110 gram mentega
2 biji pisang masak
55 ml susu
2 biji telur
115 gram gula kastor
1 sudu kecil vanila
1/2 sudu kecil baking soda
2 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam




CARA MEMBUAT:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 190 Celsius
2. Ayak tepung, baking soda, serbuk penaik dan garam
3. Pukul mentega dan esen vanila sehingga kembang
4. Masukkan gula dan pukul lagi sehingga kembang
5. Masukkan telur satu per satu dan pukul sebati
6. Masukkan susu, campuran tepung dan terakhir pisang yang telah dilenyek dan gaulkan sebati
7. Masukkan ke dalam acuan kertas dan bakar selama 20 minit






KRIM AISING
Bahan-bahan:
250 gram mentega
450 gram gula aising
1 sudu kecil esen vanila




Cara Membuat:
1. Pukul mentega sehingga kembang dan masukkan gula aising dan esen vanila
2. Pukul sebati sehingga kembang dan ringan
3. Hiaskan di atas kek
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

shashinki

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!