Ahad, 19 Jun 2011

NEIL ARMSTRONG

Berhati-hatilah dengan ucapan kerana mungkin dapat mempengaruhi sejarah!


Pada 20 Julai 1969, Komandan Apollo 11 Lunar Module, Neil Armstrong terkenal sebagai manusia pertama yang menjejakkan kakinya di bulan. Kata-kata pertamanya setelah menjejakkan kaki adalah; "That's one small step for man, one giant leap for mankind". Kata-kata tersebut disiarkan kepada jutaan penonton TV di seluruh bumi tetapi seketika sebelum dia kembali mendarat di bumi, dia membuat ucapan yang cukup misteri; "Good Luck Mr. Gorsky".
Pada saat itu orang-orang di NASA berpendapat ia hanya semacam sindiran halus kepada pesaing mereka iaitu angkasawan Soviet. Namun setelah disiasat tidak ada nama Gorsky pada angkasawan Amerika mahu pun Soviet. Bertahun-tahun setelah itu ternyata masih ramai masyarakat yang penasaran dan mempersoalkan erti kata Amrstrong "Good Luck Mr. Gorsky". Setiap kali ditanyakan, Armstrong hanya tersenyum penuh makna.
Pada 5 Julai 1995 di Tampa Bay, Florida, pada wawancara seumpama pidato, seorang wartawan kembali mengajukan pertanyaan yang sudah berusia 26 tahun itu kepada Armstrong. Saat itulah pada akhirnya Armstrong menjawab pertanyaan itu. Disebabkan Mr. Gorsky telah meninggal dunia sehingga Armstrong merasa tidak menjadi masalah jika dia menjawab pertanyaan itu.
Cerita bermula pada tahun 1938 ketika Armstrong masih kanak-kanak, dia sedang bermain bola dengan jirannya di halaman belakang rumah. Suatu ketika, temannya menendang bola terlalu kuat sehingga bola itu mendarat di halaman sebuah rumah yang tidak jauh dari situ dan berada betul-betul di bawah jendela bilik tidur. Tuan empunya rumah itu adalah Mr dan Mrs. Gorsky.
Ketika Armstrong sedang merangkak mengambil bola tersebut dia mendengar jeritan Mrs. Gorsky sedang memarahi Mr. Gorsky. Dan jeritan itu yang membuatkan Armstrong yang masih kecil tidak boleh melupakannya seumur hidup.
"Sex! You want sex?! You'll get sex when the kid next door walks on the moon!"
P/S= Kadang-kadang macam lawak pulak hehehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

shashinki

ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!